Dagindeling
Hoe een dag verloopt hangt af van de groepssamenstelling, het weer, de zin van de kinderen en de activiteiten rondom het seizoen. Ik hanteer een min of meer vast dagritme maar geen minuut tot minuut programma. Dit doen we aan de hand van de vaste eet, drink en slaapmomenten op de dag.
Dagritme baby’s.
Elke baby heeft zijn eigen ritme en er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met waar de baby behoefte aan heeft en wat hij/zij thuis gewend is. Ik vind het belangrijk dat het ritme bij gastouderopvangnana niet teveel afwijkt van het dagritme thuis. Gaan baby’s over naar vaster voedsel, dan eten zij rond 9.30 uur samen met de anderen fruit mee en om 11.45 uur een boterham. Zo wordt er langzaam toegewerkt naar hetzelfde dagritme als dat van de andere kinderen.Voor babys tot 1 jaar word een overdragsschriftje bijgehouden.
Kinderen die bezig zijn met de zindelijkheidstraining (op aangeven van de ouders) kunnen op het potje of op de wc. Om hen te stimuleren werk ik met een beloningssysteem.
Maaltijden.
Het ontbijt, fruit eten, de lunch en de tussendoortjes zijn gezamenlijke activiteiten waarbij we met z'n allen aan tafel zitten. Het gaat hierbij niet alleen om het eten en drinken, maar ook om het contact met elkaar en ontwikkeling te stimuleren.zoals bijv appeltjes tellen en uitdelen. De sfeer van het gezellig samenzijn vormt een rustmoment op de dag. Er is aandacht voor elkaar .Tijdens de maaltijden wordt er ook aandacht besteed aan tafelmanieren. Eten en drinken wordt niet opgedrongen. Eten dient iets leuks te zijn.
Slapen.
De kinderen die nog moeten slapen krijgen zoveel mogelijk een eigen bedje en een eigen dekentje en ieder een aparte slaapkamer.
Er word ook veel geknutseld en tijdens het knutselen word er spelender wijs veel dingen geleerd,
zoals kleuren,tellen,vormen,fijne motoriek en klaarleggen van de spulletjes.
Bij Gastouderopvangnana hoeven de kinderen niet "op te ruimen" maar word alles op zijn plekje terug gelegd.